Εμβολιασμός & Αποπαρασίτωση



Ο εμβολιασμός του σκύλου
Τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα προστατεύουν το κουταβάκι σας κατά τις πρώτες 8-12 εβδομάδες της ζωής του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρώτος εμβολιασμός του κουταβιού πραγματοποιείται στην ηλικία των 7 - 9 εβδομάδων και ακολουθείται από  επαναληπτικούς. Κατόπιν το ζώο σας είναι καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες.
Ακόμα κι αν υιοθετήσατε τον τετράποδο φίλο σας σε μεγάλη ηλικία, δεν είναι ποτέ αργά να τον εμβολιάσετε. Στα ζώα για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έχουν εμβολιαστεί και πότε, χορηγείται μία μόνο δόση, η οποία ακολουθείται από τον επαναληπτικό εμβολιασμό μετά 12 μήνες.
Προσέξτε! Συχνά ο κτηνίατρος θα σας δώσει στην πρώτη σας επίσκεψη ένα βιβλιάριο υγείας που λέγεται "Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμών και Υγείας για Σκύλους και Γάτες". Αυτό ισχύει μόνο στην χώρα μας, αλλά όχι για να ταξιδέψετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλύτερα να τον ζητάτε αμέσως ένα "Διαβατήριο Ζώων Συντροφιάς" (Pet Passport) που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση ταξιδιού προς τρίτες χώρες συμβουλευθείτε την Πρεσβεία της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε.
Αν προγραμματίσετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με τον σκύλο σας, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι είναι υποχρεωτικά να έχετε ένα ενημερωμένο διαβατήριο στον οποίο γράφεται την ημερομηνία και τον κωδικό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και την ημερομηνία του εμβολιασμού κατά της λύσσας, που ισχύει μόνο ένα χρόνο! Επίσης ότι δίνατε στον σκύλο σας προληπτικά τα κατάλληλα φάρμακα κατά τα σκουλήκια και κατά τα εξωπαράσιτα.
Η τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν συνιστώμενα και μη εμβόλια. Επίσης ότι ο επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο δεν είναι αναγκαίος εκτός συγκεκριμένων συνθηκών συνδεμένων με τον τόπο κατοικίας. Κανένας εμβολιασμός προστατεύει εκατό τoις εκατό! Οι περισσότεροι κτηνίατροι εμβολιάζουν υπέρμετρα και όχι πάντα σύμφωνα με τους κανόνες! Εμβολιάζουν διαφορετικά τα "ντόπια" σκυλιά και τα σκυλιά των ξένων, τα οποία θεωρούνται να ταξιδεύουν συχνά. Είναι λάθος και άστοχη δικαιολογία. 
Τα συνιστώμενα εμβόλια στην Ελλάδα είναι:  
- (D) = Νόσος του Carrè (μόρβα του σκύλου)
- (H) = Λοιμώδης Ηπατίτιδα του σκύλου
- (P) = Παρβοεντερίτιδα (τύφο του σκύλου)
- (R ή RL) = Λύσσα 
- (CaniLeish) Λεισμανίαση (Kala-Azar) 
- (L ή Lepto) = Λεπτοσπείρωση
Τα μη συνιστώμενα είναι: 
- (Pi) = Παραϊνφλουέντζα του σκύλου συχνά εσωκλείεται σ΄ένα από τα τρία πρώτα εμβόλια

- (TC PI ή Pneumodog) Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδας του σκύλου, γνωστή και σαν «βήχας του κυνοτροφείου»

- (Pirodog) Πιροπλάσμωση
Ένας κωδικός γράφεται πάνω στην κάθεμια φιάλη εμβολίου: Puppy DP, DHP, RL, Lepto, … και το ιατρόσημο της κολλιέται μέσα στο διαβατήριο.
Για υπενθύμιση:
- 2 ΜΗΝΩΝ: Πρώτος εμβολιασμός DHP(PI)
- 3 ΜΗΝΩΝ: Δεύτερος DHP(Pi) + Lepto + λύσσα + ηλεκτρονική ταυτοποίηση
- 4 ΜΗΝΩΝ: Τρίτος DHP(PI) + Lepto
- 6 ΜΗΝΩΝ: Πρώτος εμβολιασμός κατά της Λεισμανίασης (CaniLeish/Virbac)
- 3 εβδομάδες μετά: Δεύτερος εμβολιασμός
- 3 εβδομάδες μετά: Τρίτος εμβολιασμός
- επαναληπτικός κάθε χρόνο
- 6 ΜΗΝΩΝ: Αν απαραίτητο! Πρώτος εμβολιασμός κατά της Πιροπλάσμωσης και 20 μέρες μετά την δεύτερη (επαναληπτικός εμβολιασμός, αν χρειάζεται, δύο φορές το χρόνο)
- 15 ΜΗΝΩΝ: επαναληπτικός εμβολιασμός DHP(PI) + Lepto + λύσσα
- Μετά: κάθε 1, 3, 5 χρόνια (?): επαναληπτικός εμβολιασμός DHP(PI) + Lepto, εκτός
- Κάθε χρόνο: εμβολιασμός κατά της λύσσας και κατά της Λεισμανίασης.
Πέντε μέρες πριν τον εμβολιασμό είναι απαραίτητο να δώσετε σκευάσματα κατά των ενδο- και εξωπαρασίτων! Μια αλoιφή ή μια ταμπλετα (Drontal) κατά των σκουληκιών και μια αμπούλα (Advantix) – όχι στα κουτάβια – ή ένα σπρέι (Frontline) κατά των εξωπαρασίτων. 
Συνοπτικά
Μηνών
DHP(PI)
Lepto
Λύσσα
Λεις.
2
x
-
-
-
3
x
x
x
-
4
x
x
-
-
6
-
-
-
x
6  + 3 εβδ.
-
-
-
x
7 + 2 εβδ.
-
-
-
x
15
x
x
x
-
19 + 2 εβδ.
-
-
-
x
Η αποπαρασίτωση  
Πρόληψη και αντιμετώπιση ενδοπαρασίτων 
Στις ενδοπαρασιτώσεις πρέπει να δίνουμε στο σκύλο αντιπαρασιτική αγωγή σε τακτικά χρονικά διαστήματα ή επιτόπου όταν βρίσκετε σκουλήκια στις κενώσεις του. Να θυμάστε ότι η απαρασίτωση των ζώων πρέπει να γίνεται για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Χορηγούνται κάθε 15 ημέρες μέχρι την ηλικία των 3 μηνών (δηλαδή 6 φορές).Έπειτα χορηγούνται κάθε μήνα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών (δηλαδή ακόμη 3 φορές). Για την υπόλοιπη ζωή του ζώου δίνουμε αντιπαρασιτικά χάπια κάθε 3 μήνες, δηλαδή 4 φορές το χρόνο. 
Πρόληψη και αντιμετώπιση εξωπαρασίτων. 
Η προστασία του σκύλου μας από τα εξωπαράσιτα, θεωρείται μια από τις βασικές και πρωταρχικές φροντίδες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που συνήθως προκαλούνται από την παρουσία τους. Υπάρχουν πολλά φάρμακα για το σκοπό αυτό, τα καλύτερα είναι τα σπρέι και οι αμπούλες. Η αμπούλα Advantix (καi όχι η αμπούλα Frontline) προστατεύει από τα τσιμπούρια, τους ψύλλους, τις ψείρες και τις σκνίπες (λεισμανίαση = Καλα-αζάρ). Ο σκύλος αποφεύγει έτσι να φοράει συνέχεια ένα περιλαίμιο (Scalibor) κατά των σκνιπών.
Προσοχή: Τόσο τα ενδοπαράσιτα (ταινίες, νηματέλμινθες), όσο και τα εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια...) είναι πολύ ενοχλητικά για τον άνθρωπο. Η κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την υγιή και ασφαλή συμβίωση ανθρώπου-κατοικιδίου.
Τα σκευάσματα εναντίον τα ενδο- και εξωπαράσιτα δίνονται πάντα ταυτόχρονα!